youtube 4to9

YouTube advertenties

YouTube advertenties: Hoe je effectief gebruikmaakt van dit kanaal

Binnen digitale marketing is YouTube uitgegroeid tot een krachtig platform dat niet langer kan worden genegeerd door marketeers. Met de enorme base en een bereik vergelijkbaar met traditionele televisiezenders, biedt YouTube een schat aan kansen voor adverteerders om hun boodschap bij een breed publiek over te brengen. Video inventory is namelijk vaak schaars. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van YouTube advertenties en hoe video marketeers het maximale uit dit platform kunnen halen.

De voordelen van YouTube advertenties

Breed Bereik en Gericht Publiek

YouTube is een gigantisch platform met miljarden gebruikers wereldwijd. Het heeft een vergelijkbaar bereik met traditionele tv-zenders, maar met het voordeel dat adverteerders hun doelgroep veel gerichter kunnen benaderen. YouTube stelt adverteerders in staat om advertenties te richten op basis van demografische gegevens, interesses, zoekopdrachten en kijkgedrag. Dit betekent dat je je boodschap kunt afstemmen op de juiste mensen op het juiste moment, wat kan leiden tot effectieve campagnes.

Het Aantrekken van een Jongere Doelgroep

Een van de opvallende kenmerken van YouTube is dat het een jongere doelgroep bereikt in vergelijking met traditionele tv. Dit maakt YouTube een waardevolle aanvulling op tv-advertenties, vooral voor merken die zich richten op millennials en Gen Z. Het is echter belangrijk op te merken dat het meten van advertentieresultaten op YouTube en tv verschillende methoden vereist vanwege de verschillende currency kosten per GRP en CPM. Om dit proces te vergemakkelijken, heeft 4to9 een handige tool ontwikkeld om GRP’s om te rekenen naar CPM, zodat marketeers beter inzicht krijgen in de prijsverschillen van TV en YouTube. Wil je deze ontvangen? Neem dan contact op.

Kwaliteitsbeheer van YouTube Advertenties

Doordat iedereen binnen YouTube content kan uploaden is lang niet alle inventory kwalitatief. Om ervoor te zorgen dat je advertenties op een kwalitatieve manier wordt weergegeven, zijn er verschillende strategieën die je kunt gebruiken:

 • Inclusion Lists: In plaats van exclusion lists, kun je inclusion lists gebruiken om precies te bepalen op welke kanalen je advertenties worden weergegeven. Hierdoor behoud je controle over de context van je advertenties. De kans is namelijk groot dat je zonder inclusion list op veel ongewenste kanalen levert. Denk bijv. aan kinderkanalen of muziekvideo’s.
 • Devices: Snap het gebruik van devices. De impact van een Connected TV scherm kan veel groter zijn dan een mobiel scherm. Zorg ook dat je de creatie hier op afstemt. Maak gebruik van de juiste bid-multipliers om dit goed in te regelen.
 • Brand of Search Lift Studies: Door gebruik te maken van deze studies kun je de impact van YouTube-advertenties op sales of merk-KPI’s nauwkeurig meten, waardoor je inzicht krijgt in de effectiviteit van je campagnes.
 • Test Verschillende Formaten: Experimenteer met verschillende advertentieformaten, zoals BumperAds of Mixed Formats, om te ontdekken welke het beste werken voor jouw doelgroep.
 • A/B Testen: Voer A/B-tests uit om te bepalen welke elementen van je advertenties het meest effectief zijn, van kopie en visuals tot call-to-actions.
 • Externe YouTube Content: Overweeg het inkopen van externe YouTube content van gerenommeerde broadcasters zoals Ad Alliance of Talpa. Dit biedt doorgaans hoogwaardige content voor je advertenties. Pas daarentegen op voor de reguliere Video Partners van Google. Hier wordt veel frauduleuze inventory verkocht.

Het ABCD Model van Google

Ook zien we binnen YouTube dat er anders content wordt geconsumeerd dan op TV. Doordat binnen YouTube de mogelijkheid bestaat om advertenties na 6 seconde te skippen zien we een andere timeline. Om goede content te maken volg ke het ABCD-model van Google . Dit omvat Attract, Brand, Connect en Direct, vier stappen om de kwaliteit van je content te waarborgen. In het begin wil je de consument boeien om langer te kijken waar je vervolgens het product of dienst uitlegt. Je eindigt uiteraard met een call-to-action.

YouTube advertenties ABCD Model

Ervaring is de Sleutel

Ten slotte is ervaring van onschatbare waarde voor marketeers en specialisten die het maximale uit YouTube advertenties willen halen. Een deskundige video marketeer:

 • Moet basiskennis hebben van traditionele tv-advertenties om te begrijpen hoe YouTube hiermee kan worden geïntegreerd.
 • Moet kennis hebben van de gehele online video markt, zodat er optimaal ingekocht kan worden op de KPI’s. Er is meer dan YouTube.
 • Moet op de hoogte zijn van de best practices van Google
 • Moet verder denken dan de standaardadviezen van Google en creatieve strategieën ontwikkelen die passen bij specifieke doelen en doelgroepen van de adverteerder.
 • Moet nauw contact onderhouden met de accountmanager van Google om deel te nemen aan beta- en alpha-tests, waardoor ze snel kunnen groeien in maturiteit en toegang krijgen tot nieuwe mogelijkheden.

Kortom; YouTube adverteren biedt een schat aan voordelen voor marketeers, maar het is wel van belang om de juiste keuzes te maken. YouTube heeft namelijk zeer veel mogelijkheden tot het kopen van niet kwalitatieve inventory en specialisten met onvoldoende ervaring zullen dit niet snel herkennen. Het is ook niet mogelijk om met alle 3rd party tooling mee te draaien waardoor het lastig is om dit te herkennen. Vanuit 4to9 geloven we tevens in een goede samenwerking met het offline mediabureau om zo effectief mogelijk video in te kopen. Daarnaast is het ook van belang om jouw videostrategie te valideren middels marketing mix modeling of geo experimenten.

Wil je starten met YouTube advertenties? Neem dan contact met ons op.

Scroll naar boven