Conversion API Meta De voordelen hiervan

De voordelen van de conversion API van Meta

Sinds 2022 heeft Apple een update doorgevoerd, waardoor gebruikers kunnen kiezen of apps hen mogen volgen op het internet. Hierdoor was de verwachting dat de Meta pixel minder effectief zal worden en daardoor minder kan meten. Gevolgen hiervan zijn dat Meta conversies modelleert in de Business Manager en dit betekent simpelweg dat Meta minder zicht heeft over het gedrag van verschillende devices. Vanuit Meta wordt er daarom gepusht op het implementeren van de Conversion API, echter hebben nog lang niet alle adverteerders dit geïmplementeerd. Dit beïnvloedt de performance. In deze blog gaan we dieper in op de Conversion API en hoe het adverteerders kan helpen om betere resultaten te behalen op het platform.

meta conversion api

Wat is de Conversion API (CAPI)

De Conversion API is een alternatieve methode voor het bijhouden van conversies op de Meta platforms Instagram en Facebook, naast de bekende Meta-pixel. Waar de pixel werkt op basis van browsercookies, maakt de Conversion API gebruik van server-to-server communicatie en tagging. Dit betekent dat conversiegegevens rechtstreeks vanaf de server van de adverteerder naar Meta worden verzonden, zonder tussenkomst van de browser. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder verbeterde betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en privacybescherming.

Verbeterde conversietracking

Een van de belangrijkste voordelen van de Conversion API is de verbeterde betrouwbaarheid van het bijhouden van conversies. In tegenstelling tot de pixel, die afhankelijk is van cookies, development beperkingen zoals iOS 14.5 en browserinstellingen, is de Conversion API minder gevoelig hiervoor. Hierdoor worden conversies nauwkeuriger gemeten en gerapporteerd, waardoor adverteerders een beter inzicht krijgen in de effectiviteit van hun advertentiecampagnes. Tevens geeft dit Meta beter zicht om jouw campagnes te optimaliseren aan de hand van het sterke algoritme. Hierdoor kan Meta de meest effectieve doelgroep bereiken.

Aanvullende data

Een ander voordeel van de Conversion API is de mogelijkheid om waardevolle gegevens te verzamelen die niet via de pixel beschikbaar zijn. Met de API kunnen adverteerders gegevens verzenden over specifieke acties of gebeurtenissen die plaatsvinden op hun server, zoals aankopen, leads of abonnementen. Dit stelt adverteerders in staat om diepgaandere analyses uit te voeren en meer inzicht te krijgen in het gedrag en de voorkeuren van hun doelgroep. Dit betekent dat adverteerders additionele informatie naar Meta kunnen sturen, zoals offline winkelaankopen, retouren of verwachte klantwaarde. Hierdoor wordt het Meta algoritme verrijkt met meer data, waardoor de performance toe zal nemen. Tevens is het voor retailers mogelijk om een Omnichannel performance campagnes te draaien via Meta. 

Meer privacy

Daarnaast biedt de Conversion API ook verbeterde privacybescherming. Aangezien de gegevens rechtstreeks vanaf de server worden verzonden, is er minder risico op gegevens inbreuken of ongeautoriseerde toegang tot gebruikersinformatie. Dit draagt bij aan een betere gegevensbeveiliging en helpt adverteerders om te voldoen aan de steeds strengere privacyregels en -voorschriften. Uiteraard is het nog steeds van belang om te bepalen welke data jij als adverteerder allemaal deelt met Meta. Recentelijk heeft Meta nog een boete gekregen voor het versturen van Europese data richting de EU (https://www.parool.nl/wereld/moederbedrijf-facebook-krijgt-recordboete-voor-schenden-privacy-ze-staan-niet-boven-de-wet~b4ed3a6e/). Neem dus altijd in acht welke gegevens gedeeld worden en denk altijd aan de eindgebruiker. 

Technische kennis

Het implementeren van de Conversion API vereist relatief veel technische kennis en een integratie met de server van de adverteerder. Het is echter de moeite waard om te investeren in deze manier van tagging, gezien de voordelen ook een voordeel opleveren in onder andere performance. Door gebruik te maken van de Conversion API kunnen adverteerders betrouwbaardere conversiedata verzamelen, diepgaandere analyses uitvoeren en effectievere advertentiecampagnes opzetten.

Luister niet altijd naar Meta

Ondanks dat Meta door het implementeren van de conversion API beter kan meten wat het netwerk jou oplevert is het nog steeds belangrijk om naar alternatieven te kijken. Meta deelt namelijk weinig data buiten het platform en met name op post-view conversie levert het platform resultaten die je in twijfel kan trekken. Probeer daarom naast tracking Meta ook gebruikt te maken van andere manieren van attributie of regressie.

Conclusie

Concluderend biedt de Conversion API van Meta adverteerders een waardevol alternatief voor het bijhouden van conversies op Facebook. Met verbeterde betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en privacybescherming stelt deze tool adverteerders in staat om betere resultaten te behalen en effectieve advertentiecampagnes op te zetten. Het implementeren van de Conversion API is een relatief tijdsintensieve opdracht, maar is wel van groot belang om de performance binnen Meta te verbeteren. 

Mocht je meer informatie willen over Server Side Tagging en hoe dit geïmplementeerd kan worden, neem dan contact op met ons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven