cdp

DMP en CDP’s: Wat zijn dit nou en wat zijn de verschillen? 

DMP en CDP’s: Wat zijn dit nou en wat zijn de verschillen? 

In het moderne tijdperk van data-gedreven marketing is het beheren en benutten van klantgegevens van cruciaal belang. Twee veelgebruikte data-oplossingen zijn een Data Management Platform (DMP) en een Customer Data Platform (CDP). Hoewel ze beide gericht zijn op het beheren en activeren van klantgegevens, zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee platformen. In deze blog zullen we dieper ingaan op de kenmerken en functies van een DMP en een CDP, zodat je kunt bepalen welke oplossing het beste past bij jouw marketingstrategie.

Data Management Platform (DMP)

Een Data Management Platform is ontworpen om gegevens van verschillende bronnen te verzamelen, op te slaan en te analyseren. Het belangrijkste doel van een DMP is om gedetailleerde segmentatie en targeting mogelijk te maken voor advertentiecampagnes. Een DMP is met name gericht op anonieme en geaggregeerde gegevens. Het verzamelt en verwerkt informatie zoals demografische gegevens, browsegedrag en online interacties om doelgroepen te identificeren en advertenties op basis van die segmenten te optimaliseren. DMP’s worden vaak gebruikt in programmatic advertising om advertenties te richten op specifieke doelgroepen op verschillende digitale kanalen.

Belangrijkste kenmerken van een DMP

  • Verzamelt en analyseert anonieme gegevens van verschillende bronnen.
  • Segmenteert doelgroepen op basis van demografische, gedrags- en interessegegevens.
  • Optimaliseert advertentiecampagnes door het targeten van specifieke doelgroepsegmenten.
  • Gericht op online advertenties en programmatic advertising.
  • Beperkte focus op individuele klantprofielen en customer journey.

Customer Data Platform (CDP)

Een Customer Data Platform is gericht op het verzamelen, unificeren en beheren van klantgegevens van verschillende kanalen en bronnen. Het doel van een CDP is om een 360-gradenbeeld van individuele klanten te creëren, waarbij zowel online als offline gegevens worden geïntegreerd. Een CDP legt de nadruk op het begrijpen van het gedrag van individuele klanten, het identificeren van patronen en het bieden van gepersonaliseerde ervaringen gedurende de hele customer journey. Het stelt marketeers in staat om klantsegmenten te definiëren, geautomatiseerde marketingcampagnes te creëren en gepersonaliseerde communicatie te leveren op basis van individuele klantprofielen.

Belangrijkste kenmerken van een CDP

  • Verzamelt en unificeert klantgegevens van verschillende kanalen en bronnen.
  • Creëert individuele klantprofielen voor een 360-gradenbeeld van klanten.
  • Biedt inzichten in klantgedrag en patronen voor betere segmentatie en personalisatie.
  • Ondersteunt gepersonaliseerde marketingcampagnes en cross-channel communicatie.
  • Legt de nadruk op de volledige customer journey en customer lifetime value

Hoewel het waar is dat DMP’s een belangrijke rol hebben gespeeld in het verleden, zijn er verschillende redenen waarom CDP’s tegenwoordig meer relevant en waardevol zijn voor marketeers. 

Anonieme gegevens

Een DMP is voornamelijk gericht op het verzamelen en analyseren van geaggregeerde en anonieme gegevens om doelgroepsegmenten te identificeren voor advertentiecampagnes. Dit maakt het moeilijk om gepersonaliseerde ervaringen te bieden aan individuele klanten. In tegenstelling hiermee legt een CDP de nadruk op het creëren van gedetailleerde en geïntegreerde klantprofielen, waardoor marketeers een diepgaand inzicht in individuele klanten kunnen verkrijgen. Dit stelt hen in staat om hyper-gepersonaliseerde marketingcampagnes te creëren en de klantbetrokkenheid te verbeteren.

Digital Marketing

Daarnaast is een DMP gericht op online advertenties en programmatic advertising. Het houdt zich bezig met het verzamelen en segmenteren van gegevens voor het optimaliseren van advertentiecampagnes op verschillende digitale kanalen. Een CDP daarentegen integreert gegevens uit verschillende kanalen, zowel online als offline, waardoor marketeers een volledig beeld krijgen van de interacties en voorkeuren van klanten op verschillende touchpoints. Hierdoor kunnen ze naadloze en consistente ervaringen leveren over alle kanalen heen.

Tracking

Als laatste wordt de bescherming van klantgegevens steeds belangrijker en wordt tracking steeds moeilijker. Veel DMP’s zijn nog ingericht op 3rd party cookies en maken gebruik van client side tagging, terwijl deze binnenkort gaan verdwijnen. CDP’s zijn ontworpen met privacy en compliance in gedachten. Ook gebruiken CDP’s vooral first party data. Ze stellen marketeers in staat om gegevens te beheren in overeenstemming met de wettelijke vereisten en bieden controle en transparantie over hoe klantgegevens worden gebruikt.

Starten met een CDP

Het klinkt dus logisch om te starten met het inrichten van een CDP zoals Segment, Tealium AudienceStream, BlueConic of Salesforce CDP. Het is echter bekend dat dergelijke tools veel geld kosten en daarom kan het ook interessant zijn om naar tools zoals Google Cloud te kijken. Dit is geen kant en klare CDP oplossing, maar kan hetzelfde als eerder genoemde tools. Google Cloud kan inderdaad dienen als een kostenefficiënte CDP-oplossing vanwege de volgende factoren:

cdp prototype

Schaalbaarheid en flexibiliteit

Google Cloud biedt een breed scala aan diensten en tools die kunnen worden gebruikt om een op maat gemaakte CDP-oplossing te bouwen. Met behulp van services zoals Google Cloud Storage, BigQuery en Dataflow kun je klantgegevens verzamelen, opslaan, verwerken en analyseren op grote schaal. Je hebt de flexibiliteit om de oplossing aan te passen aan je specifieke behoeften en groeipotentieel.

Pay-as-you-go-model

Google Cloud werkt op basis van een pay-as-you-go-model, wat betekent dat je alleen betaalt voor de resources en services die je daadwerkelijk gebruikt. Dit maakt het financieel aantrekkelijk voor kleinere adverteerders, omdat je niet wordt geconfronteerd met hoge initiële investeringen of langdurige contracten. Je kunt de kosten beheren en schalen op basis van je werkelijke behoeften. Dat is fijn als je klein wilt starten om vervolgens op te schalen.

Gegevensintegratie

Google Cloud biedt integratiemogelijkheden met verschillende gegevensbronnen en -systemen. Met behulp van diensten zoals Google Cloud Pub/Sub en Google Cloud Data Fusion kun je klantgegevens verzamelen vanuit verschillende kanalen en bronnen, zoals websites, mobiele apps en externe databases. Dit stelt je in staat om een vollediger beeld van je klanten te krijgen en hun gegevens te unificeren in een centrale opslagplaats.

Geavanceerde analyse en machine learning

Google Cloud biedt krachtige analyse- en machine learning-tools, zoals Google Cloud AI-platform en AutoML. Hiermee kun je waardevolle inzichten uit je klantgegevens halen, gedragspatronen identificeren, segmentatie toepassen en voorspellende modellen bouwen. Dit stelt je in staat om gepersonaliseerde marketingacties te ondernemen en de klantbetrokkenheid te vergroten.

Integratie met media

Google Cloud biedt uitgebreide integratiemogelijkheden met verschillende betaalde advertentieplatformen, waaronder DV360 (Display & Video 360), Google Ads, Meta (voorheen Facebook) en Snapchat. Deze integraties stellen adverteerders in staat om hun CDP-oplossing op Google Cloud te verbinden met deze advertentieplatformen en klantgegevens te benutten voor gerichte en effectieve advertentiecampagnes.

Conclusie

Hoewel Google Cloud geen kant-en-klare CDP-oplossing biedt, kan het worden gebruikt als een kostenefficiënte basis om een op maat gemaakte CDP te bouwen. Het stelt adverteerders in staat om klantgegevens te verzamelen, te beheren, te analyseren en gepersonaliseerde marketinginspanningen uit te voeren, terwijl ze profiteren van de schaalbaarheid, flexibiliteit en betaalbaarheid van het Google Cloud-platform.

Wil je dus meer uit je huidige klantenbase is het verstandig om een CDP in gebruik te nemen. Het is altijd belangrijk om hierin goed te kijken wat voor type CDP je in gebruik neemt. Vanuit 4to9 hebben we veel ervaring met het gebruik van CDP’s en wij adviseren hier graag in. Neem contact op via deze link of kijk eens hier..

2 gedachten over “DMP en CDP’s: Wat zijn dit nou en wat zijn de verschillen? ”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven